Plaka Tanıma Sistemi

(0850) 733 63 22

Bize Ulaşın

Biletli Otopark Sistemi

Biletli otopark sistemiücretli otopark sistemi otoparklar için en önemli teknolojik ürünler arasında yer almaktadır. Bu sistemler, ücretli otoparklarda kullanılan bir tür ücretlendirme otomasyonudur. Amaç otopark giriş ve çıkış zamanlarının hesaplanması ve giriş yapan araçlardan doğru şekilde ücret tahsilatının yapılmasıdır. Sistem, çok yönlü faydayı bir arada sunmaktadır.

Bir otoparkta eğer ücretlendirme sistemi kurulacak ise bu sistemlerin en başında biletli otopark sistemi gelmektedir. Bilet dediğimiz aslında genel bir kavram olup bu bir elektromanyetik kart yada fiş çıktısı tipinde de olabilmektedir. Bilet verme makinasının içerisinde biletin azalması gibi durumlarda, bunu bilgisayarınız üzerinden görebilirsiniz. Sistem size önceden uyarı verir.

Bu sistemlerin en önemli özelliklerinden bir tanesi de bilgisayar ile online bir şekilde çalışma özelliğine sahip olmasıdır. İçeriğinde bakım gerektirmeyen endüstriyel termal yazıcı bulunmaktadır. Şayet bilet verme makinasının içerisinde bilet kalmamış ise, kullanıcının bilet alamaması durumunda bariyer açılmaz ve kullanıcının içeriye girmesine müsaade edilmez. Ki zaten bu durumun öncesinde siz bilgisayarınızdan bunu fark ederek, duruma önceden müdahalede bulunabilirsiniz.

Biletli Otopark Sistemi Nerede Kullanılır?

Biletli otopark sistemleri, otoparklar ile özdeşleşmiş gibi görünüyor olsa da farklı alanlarda da kullanılabilir. Biletli otopark sistemi günümüzde çeşitli park alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sistemler, havaalanları, çeşitli iş merkezleri, otoparklar gibi çok sayıda alanda kullanılabilir. Sistem son derece stabil bir şekilde çalışmakla birlikte, kullanımı son derece kolaydır.

Otoparklarda giriş ve çıkış noktalarında konumlandırılan kollu otopark bariyeri ile çalışan bu sistemlerde mutlaka en az bir adet ödeme noktası bulunmalıdır. Giriş yapan araç almış olduğu bileti ile çıkıştaki ödeme noktasında  gider ve otopark ücretini öder.

Biletli Otopark Sistemi

Otopark girişine bir adet bilet verme makinası konumlandırılır. Giriş yapmak isteyen kişi biletini bu makina aracılığıyla kolay bir şekilde alır. Ücret tahsilatının ardından, daha sonra otopark çıkışına da konumlandırılmış olan bilet yutma makinasına çıkış bileti verilir. Otomatik bariyer açılır ve bu sayede çıkış yapılır.

Çıkışta Ödemeli Ücretli Otopark Sistemi

Ücret tahsilatı yapan otoparkların ücret tarifeleri genellikle birbirinden farklıdır. Otoparka araç, bilet alımı ardından giriş yaptıktan sonra içeride geçirdiği süre boyunca tarife hesaplaması yapılır. Çıkış esnasında ise makinadan aldığı bileti ödeme noktasına vererek kolay bir şekilde ücretini ödeyebilir, otoparktan çıkış yapabilir.

Biletli otopark sistemi bilet tiplerine göre çeşitlenmektedir. Kullanılan çeşitler aşağıdaki gibidir:

1- Elektronik biletli (em) sistemler

2- Karton biletli sistemler

3- Termal kağıtlı sistemler

Bu sistemlerin özelliklerini ve birbirine göre olan avantaj, dezavantaj ve farklılıklarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ücretli Otopark Sistemi

Ücretli otopark sistemi, adından da anlaşılabileceği gibi otoparka giriş yapan araçları belirli bir tarifeye uygun olarak ücretlendirmektir. Otoparkı işleten kişi, saatlik, iki saatlik, üç saatlik, günlük tarifeler belirleyebilir. Veya abonelik sistemi ile otoparka giriş yapan kişilere çeşitli avantajlar sağlayabilir. Ücretli otopark sistemleri için firmamız donanımsal ve yazılımsal olarak destek sunmaktadır.

Otopark bilet verme makinası, biletli otopark sistemi çok sayıda farklı yerde kullanılabilir. Havaalanları, havalimanlarının otoparklarında, belediyelere ait otoparklarda, özel kuruluşlar içerisinde, abonelik sisteminin aktif olarak kullanıldığı çok sayıda alanda bu makinalar kullanılabilir. Bu sayede diğer kişilerin otoparka giriş yapmasının önüne geçilmiş olunacaktır. Firmamız ücretli otopark plaka tanıma sistemi konusunda da hizmet vermektedir.

Elektronik Biletli Otopark Sistemleri

Elektronik biletli otopark sistemlerinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Elektronik bilet dediğimiz, içesinde bir çipi olan temassız özelliğe sahip olan kartlardır. Bunlar piyasada proximity ve mifare olarak 2’ ye ayrılmaktadır. Biletli otopark sistemlerinde her ikisi de kullanılabilmektedir.

Bilet verme makina görseli

Biletli Otopark Sistemi

Bilet kabini içerisinde yer alan şarjör dediğimiz ray tipindeki yapıya elektronik biletler dikey şekilde yerleştirilir. Kritik nokta buradaki kapasitedir. Standart elektronik bilet makinaları 180 adet kart kapasitesine sahiptir. Bu kapasite ilave şarjör aparatı ile maksimum 500 adete kadar çıkartılabilmektedir. Bu sistemde makine içerisinde son 5 yada 10 adet kart kaldığında operatör ekranına bilgi düşmektedir. Örneğin  “A  giriş kapısındaki bilet makinasına lütfen bilet yükleyiniz gibi”.

Biletli otopark sisteminde, bilet veren makinada kapasitenin kritik nokta olmasında asıl durum şudur. Eğer otopark 300 / 500 araçlık bir kapasiteye sahip ise günde birkaç defa makine doldurularak kullanılır ve bir sıkıntı yaratmaz. Fakat otopark kapasitesi 5000 / 10,000 araçlık bir kapasiteye sahip ise her yarım saatte yada 10dk. da bir bilet dolumu yapılmalı ve bu işlem operatörü yorabilmektedir.

Bilet Verme Makinası

Bilet verme makinası kullanıcı ve işletme odaklı çalışmaktadır. Sistemin en büyük faydası araç giriş çıkışlarını kontrol altında tutmak ve daha kolay ücret tahsilatı yapmaktır. Biletli otopark sistemi alanında kartlı sistemin avantajı ise kullanılan kartların sürekli kullanılabilir olmasıdır. Alınan bir kart çıkış noktasında ödenir ve ödemesi yapılan kart ya çıkış noktasındaki görevli tarafından toplanır. Toplanan kartlar, bileti biten kabine tekrar yerleştirilerek kullanılmaya devam eder ve bu döngü bu şekilde kartlar artık kullanılmayacak kadar yıprandığı zamana kadar kullanılır.

Elektronik biletli makinalarda aynı zamanda abone okuyucusu da bulunmaktadır. Sistemde abone olarak tanımlanan kartlar, bilet verme makinası üzerinde bulunan kart okuyucuya okutulur. Bu kartlar kullanıcının üzerinde taşındığı için bilet verme ve yutma bu abone kartları için söz konusu değildir.

Sistemde araç algılama sensörü dediğimiz loop sensör bulunmaktadır. Loop sensör, aracı algılar ve kart verme/yutma/abone kartı okuma işlemleri yapılır. Eğer kabin önünde bir araç yok ise sistem yaya olarak birinin geldiğini anlar ve giriş noktasındaki bilet kabininin butonuna basıldığında kart vermez, çıkış noktasında da yine araç yok ise içerisine sokulan kartı almaz, abone okuyucusu kartları okumaz. Bu şekilde çalışmasının sebebi güvenlik amaçlıdır.

Karton Biletli Otopark Sistemi

Biletli otopark sistemlerinde kullanılan, karton bilet veren makinalardır. İçerisine 3 lü sıra halinde z tipinde 5,000 adet sürekli form yapısında bilet konulabilir. Sistem termal yazıcılıdır ve kartuş toner gibi ekipman ihtiyacı yoktur.

Karton biletli bilet verme makinesi sarf malzeme tarafında elektronik biletliye göre daha maliyetlidir. Her 5,000 adet kart için verilen ücret yıla vurulduğunda yekün teşkil etmektedir. Fakat kapasite olarak büyük olan otoparklar için tek seçenek budur. Dezavantajı sarf maliyeti, avantajı ise kapasitesinin büyük olmasıdır.

Yine aynı şekilde abone okuyucusu olan kabininde abone kartları da aynı şekilde çalışabilmektedir. Araç algılama sensörleri de yine aynı çalışma prensibine sahiptir ve araç yok iken hiçbir işlem yapılmaz.

Termal Kağıtlı Biletli Otopark Sistemleri

Biletli otopark sistemi ve ücretli otopark sistemi kategorilerinde kullanılan bir diğer ürün ise termal kağıtlı bilet sistemlerdir. Temal kağıt biletli sistemler, diğer sistemlerle kısmen benzerlik göstermektedir. Aradaki farkı yazıcı kısmıdır. Verilen kağıt adisyon tipinde ince termal kağıttır ve rulo tipinde kabine yerleştirilir.

Biletli otopark sistemleri giriş ve çıkış

Ortalama 300/500 bilet kapasitesi vardır. Abone okuyucu ve araç algılama sensörleri yukarıdaki diğer sistemlerdeki ile aynıdır. Bu sistemde merkezi ödeme yapılıyor ise  çıkış kapısındaki bilet yutturma yerine makine üzerindeki barkod okuyucuya barkodu okutulur. Ödeme noktasında yine görevli el tipi barkod okuyucu ile çıkış yapan araçların barkodlarını okutarak ücretlendirme yapar.

Kuruluşumuz, bu sistemlere yönelik mümkün olan en iyi şekilde hizmet sunmaktadır. Firmamız ile iletişime geçerek fiyat ve kurulum bilgisi alabilir, diğer ayrıntılara kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bariyer de dahil olmak üzere genel bir kuruluma ihtiyacınız var ise otopark bariyeri sayfamıza da göz atabilirsiniz.

BİLETLİ OTOPARK SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

1. BİLET VERME MAKİNASI

1.1. Bilet verme makinası CE sertifikalı olacaktır yada üretici firma CE deklerasyonu beyan edebilmelidir .Üretici firmanın ISO 9001:2015 ve TSE-HYB sahip olmalıdır.(hizmet yeterlilik belgesi ).ISO 9001:2015 kapsamı otopark yazılım sistemleri, otopark sistem donanımları imalatı, kurulumu ve teknik servisi sağlama hizmetlerini kapsamalıdır.

1.2. Biletli otopark sistemi, bilet verme makinası otopark girişinde olup yalnızca araç ile gelindiğinde butona basıp sadece 1 adet bilet vermeli yada abone kart okuma işini yapıp giriş bariyerini açmalıdır.

1.3. Bilet verme makinası gövdesi, korozyona ve dış hava koşullarına, deniz suyuna vb. dış etkilere dayanıklı  elektrostatik teksture boyalı olmalı, ral kodu gri 7015 olmalı ve sistemin bütünlüğünü teşkil etmesi açısından otopark bariyerleri ile birebir aynı ral koduna sahip olmalıdır.

1.4. Bilet verme makinası ön yüzünde bilet çıkış yuvası, ışıklı bilet verme butonu, arka aydınlatmalı grafik LCD yönlendirici ekran ve  abone kart okuyucu olacaktır.

1.5. Bilet verme makinası sadece önünde araç varken aktif hale geçmelidir. Araç olmadığı durumlarda bilet verme butonuna basıldığında bilet vermeyecektir.

1.6. Bilet verme makinası bilet yuvasından bilet çıktıktan sonra veya geçerli abone kartı okutulduğu anda bariyeri açacaktır. Diğer durumlarda bariyeri açmayacaktır.

1.7. Bilet verme makinası ürettiği bileti gerekli olduğu kesim çizgisinden kesmeli, kesici bıçağının ömrünü hatalı kesim noktası sebebi ile kısaltmamalıdır.

1.8. Bilet verme makinası bilet üzerine 203 dpı çözünürlüğünde kare kod basmalıdır.

Biletli otopark sistemleri

Diğer Şartname Maddeleri;

1.9. Bilet üzerine sistemden alınan barkod bilgisi, işletme ismi, işletme kodu, tarih ve saat bilgileri yazılacaktır.

1.10. Bilet üzerine idarenin talebi halinde araç plakası yazdırılabilir olacaktır.

1.11. Biletli otopark sistemi bilet verme makinasın bilet verme hızı 2 saniyenin altında olacaktır.

1.12. Bilet verme makinasının minimum 4500 bilet/karton stoklama kapasitesi olacaktır.

1.13. Bilet verme makinasına yükleme yapıldığında sistem üzerinden sıfırlama yapılarak bilet azaldı sinyalini operatöre pc üzerinden verebilmelidir.

1.14. Bilet verme makinası bağlı olduğu bilgisayarla online çalışacak ve her türlü durum bilgisini anında iletecektir.

1.15. Bilet verme makinası sistem içinde RS232, RS422 ve TCP/IP haberleşme protokollerini desteklemelidir.

1.16. Bilet verme makinası sistemle gerçek zamanlı saat bilgisi senkronizasyonunu yapacaktır.

1.17. Bilet verme makinasının ön yüzünde kullanım kolaylığı sağlayan grafik LCD ekranda yönlendirici mesajlar yazılacaktır.

1.18. Bilet verme makinasının çalışma sıcaklığı -20 ~ +70°C olacaktır.

1.19. Bilet verme makinasında bilet 5,000 adet biletin konulabilmesi için zemine temas etmeyen, sac muhafaza kutusu olmalıdır.

1.20. Bilet verme makinası çalışma gerilimi 220/240 220VAC 50/60Hz ± %10 olacaktır.

1.21. Bilet verme makinasında kontörlü ve diğer standart yaklaşım tipi akıllı kartları okuyabilen entegre akıllı kart okuyucu okuyacaktır.

1.22. Bilet verme makinasında entegre manyetik araç dedektörü olacaktır.

1.23. Bilet verme makinası montajı için kabin altı sabitleyici beton içi baza kullanılacaktır.

1.24.  Bilet verme makinası 80 – 180 gr/m2 ağırlığında karton bilet yazmalı ve kesmelidir.

1.25. Bilet verme makinası  63 – 85 μm kalınlığındaki karton biletlerde çalışmalıdır.

1.26. Bilet verme makinası  kesici kafası ömrü en az 1.000.000 olmalıdır.

1.27. Bilet verme makinası  termal yazıcı kafa ömrü en az 100 KM (kilometre) olmalıdır.

Otoparklar İçin Bilet Verme Makinası

Otoparklar için çok sayıda teknolojik sistem vardır. Otoparklar için bilet verme makinası da bu teknolojik ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürünler mevcut işleyişi çok daha kolay beir hale getirebilmek adına uzun arge çalışmaları sonrasında tasarlanmış, piyasaya sürülmüştür. Firmamız, piyasaya sunulan bu ürünleri sizlerle buluşturarak donanım ve yazılım alanlarında mükemmele yakın bir hizmet sunmaya hazırdır.

Otoparklar genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Giriş ve çıkış olmak üzere… Otopark girişinde ve çıkışında araç sahipleri satışa sunmuş olduğumuz sistemlerden kolaylıkla yararlanabilir. Ana amacımız, hem otoparkın işleyişini kolaylaştırmak, hem ücret tahsilatını kolay bir şekilde yapmanızı sağlamak, hem de araç sahiplerini memnun edici çözümler üretmektir.

Firmamız, taleplerinizi en iyi şekilde karşılayabilmek adına özel olarak hizmetinizdedir. Plaka tanıma sistemi gibi farklı çözümlerimiz de bulunmaktadır. Kısacası otoparkların mevcut işleyişini daha da kolaylaştıran, hem işletme sahipleri hem de müşteri odaklı çözümler üretmekteyiz. Donanım ve yazılım alanlarındaki üst düzey tecrübemiz ile sizlerleyiz. Biletli otopark sistemi ve bilet verme makinası ile ilgili sormak istedikleriniz için iletişime geçebilirsiniz.